Medische wereldprimeur in UZ Brussel

10/03/2022

Voor het eerst bracht een vrouw met het syndroom van Turner een gezonde baby ter wereld. Een wereldprimeur van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Brussel.

Het syndroom van Turner houdt in dat vrouwen een afwijking in de eierstokken vertonen. Sneller dan normaal verliezen ze hun eicellen en zo komt hun vruchtbaarheid in het gedrang. Naast een verijdelde kinderwens kunnen de borstontwikkeling en menstruatie achterblijven en krijgen ze vaak te kampen met een groeistoornis en een verhoogd risico op hartafwijkingen.

Patiënten die aan deze ziekte lijden wordt aangeraden hun eicellen op jonge leeftijd, vanaf de puberteit, te laten invriezen. Brussels IVF, het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel in Jette, is erin geslaagd een jonge vrouw na een hormoonbehandeling een gezonde baby te schenken gegroeid uit haar eigen ingevroren eicellen. In sommige gevallen verliezen patiënten met het syndroom van Turner zelfs vóór de puberteit al hun cellen. Dan kan intergenerationele donatie uitkomst bieden, waarbij de moeder vóór ze op gevorderde leeftijd is een dergelijke behandeling volgt om haar eicellen te laten invriezen. Achteraf kan ze die dan afstaan aan haar onvruchtbare dochter.

Fertiliteitsarts Michel De Vos van het IVF onderstreept dat het een multidisciplinaire aangelegenheid betreft. De patiënte verdient een correcte medische en psychologische begeleiding om degelijk ingelicht de juiste keuze te kunnen maken.