Medische sector boekt enorme vooruitgang

05/08/2020

Vlaanderen was al baanbrekend in 3D-printtechnologie met toepassingen in onder meer de ruimtevaart, mode en architectuur. Nu wordt een nieuwe horde genomen: het 3D-printen van menselijk weefsel.

‘Xpect-INX, een spin-off van de UGent, gaat ‘bio-inkten’ ontwikkelen om cellen, weefsels en zelfs hele organen 3D te printen’, legt medeoprichter en UGent-onderzoeker Jasper Van Hoorick uit.

‘Met de innovatieve materialen ontwikkeld aan de UGent kunnen we voortaan menselijk weefsel printen, waarmee we de medische sector ruimschoots zullen kunnen bevoorraden’, stelt Jasper Van Hoorick. ‘3D-printen van cellen en weefsels is erg complex, want de geprinte cellen moeten kunnen groeien en functioneren zoals normale menselijke cellen en interageren met bestaande cellen tot het lichaam ze volledig kan integreren.’

‘Een eerste toepassing die we op korte termijn op het oog hebben, is de kweek van 3D-celculturen die orgaanculturen imiteren. Die weefsels dienen hoofdzakelijk om nieuwe medicijnen te testen. Misschien kunnen we zo het aantal medicijnproeven op laboratoriumdieren afbouwen of ze zelfs stopzetten.’

Maar op lange termijn wordt de technologie mogelijk ingezet bij een borstreconstructie, het vervangen van een hartklep of een meniscus. En waarom ooit niet – hoewel dat erg complex blijft – volledig nieuwe organen printen, zoals de lever bijvoorbeeld.