Maskers ontsmetten: een oplossing uit Bergen

24/04/2020

Materia Nova bedenkt nieuw systeem dat maskers in zorginstellingen kan ontsmetten.

Onderzoeks- en ontwikkelingscentrum Materia Nova, opgericht door de Universiteit van Bergen, brengt al jaren innovatieve op de markt. Momenteel werkt het aan een extra toestel in het langverwachte gamma van beschermingsmateriaal tegen Covid-19.

Het prototype dat nu wordt uitgetest is ongeveer zo groot als onze microgolfoven thuis en behaalt even goede resultaten als de klassieke ontsmettingsruimtes, die een stuk omvangrijker uitvallen.

In het toestel vindt een plasmabehandeling plaats. Wetenschappelijk coördinator bij Materia, Thomas Godfroid: ‘Het komt erop neer dat gas, in dit geval lucht, door een plasma-ontlading wordt geactiveerd. De techniek bestaat erin elektrische stroom door een gas te jagen om de moleculen te breken die de ziekteverwekkers, zoals virussen of bacteriën op het oppervlak van het masker, te lijf gaan.’ Dat duurt amper één minuut. Na de ingreep is het masker volledig gezuiverd van eventuele restjes coronavirus en kan het opnieuw in een hermetisch gesloten zakje worden gestopt.

Nog volgens Thomas Godfroid ‘zijn onze doelgroep ziekenhuizen en woonzorgcentra. We hebben ingezet op kleinere toestellen om op aanvraag te ontsmetten veeleer dan op een grootschalige oefening.’

Van dit toestel, dat in de loop van mei zou worden gelanceerd, wordt heel veel verwacht in de strijd tegen corona.