Luikse onderzoekers binden strijd aan met COVID-19

15/07/2021

Een unieke studie bracht ruim 3.500 onderzoekers en artsen uit 25 landen wereldwijd bijeen om gezamenlijk na te gaan welke genetische factoren bepalen dat sommige COVID-19-patiënten ernstig of zelfs dodelijk ziek worden en moeten worden opgenomen terwijl andere milde of zelfs helemaal geen symptomen vertonen.

Toen in maart 2020 onderzoekers van over de hele wereld besloten hun krachten te bundelen om deze genoomanalyse op grote schaal uit te voeren, stonden ze in Luik heel snel klaar. Een zestigtal onderzoekers en artsen van de ULiège (vooral van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut voor biomedische wetenschappen GIGA, het CHU de Liège en het CHC Mont Légia) sprongen bijna meteen op het project. De financiering door het Waals Gewest, de Fondation Léon Fredericq, de ULiège en het FNRS was heel snel rond.

Het consortium COVID-19 Host Genetics Initiative heeft het genoom van zowat 50.000 patiënten geanalyseerd en vergeleken met dat van 2 miljoen niet-besmette stalen om na te gaan wat de risicofactoren zijn dat iemand ernstig coronaziek wordt door genetische aanleg. Als men dezelfde inspanning kon leveren bij andere  ziekten, al dan niet infectieziekten, zou de medische kennis er ongetwijfeld snel op vooruitgaan.