Leuvense elektronische neus kan schadelijke gassen ruiken

18/07/2016

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een elektronische neus ontwikkeld die CO2 en chemische wapens opspoort aan de hand van elektronische sensoren. Deze zijn samengesteld uit een nieuwe categorie van materialen, de zogenaamde MOFs ofte ‘Metal-Organic Frameworks’.

De Leuvense elektronische neus kan aan de hand van elektronische sensoren schadelijke gassen waarnemen, gaande van pesticiden tot chemische wapens. De sensoren moeten bijgevolg niet alleen in staat zijn om de juiste moleculen op te snuiven, ze moeten ook lage concentraties waarnemen. Tot op heden was dit onmogelijk, maar de KU Leuven slaagde er toch in door de uitvinding van MOFs.

Deze MOFs kunnen het best vergeleken worden met microscopische sponzen die specifieke gassen absorberen. Bovendien is deze nieuwe categorie van materialen eenvoudig te combineren met elektronische toestellen aangezien de MOFs als een vlies op microchips worden aangebracht.

Deze specifieke toepassing van de elektronische neus heeft belangwekkende gevolgen. Het Amerikaanse leger kan voortaan fosfonaten opsporen die onder meer terug te vinden zijn in het levensgevaarlijke zenuwgas sarin. Bovendien kunnen nu ziektes als longkanker en multiple sclerose via de adem vroegtijdig worden opgespoord.

Het principe van de elektronische neus kent al langer een aantal belangrijke toepassingen. Zo meet de ademtest, die elke doorgewinterde automobilist wel eens ondergaat, met behulp van een e-neus de hoeveelheid ethanol in de adem. Bovendien beschikken sommige Chinese telefoons over een neus die het CO2-gehalte in een bepaalde ruimte detecteert.