Kunstmatig ademhalingstoestel: eendracht maakt macht

27/03/2020

In de huidige gezondheidstoestand is ons nationaal motto echt relevant. Meer dan 200 vrijwilligers - academici, ingenieurs, industriëlen, politici en bankiers - zijn samengekomen om in slechts 10 dagen een prototype van een beademingsapparaat te maken, "Breath4Life".

Het ademhalingstoestel is gemaakt om te reageren in een noodsituatie en heeft geen commerciële doeleinden. "Dat vermijdt de financiële belangen en versnelt het autorisatie-, validatie- en productieproces. Gezien de strenge specificaties moet men zoveel mogelijk in overeenstemming zijn met de behoeften van de ziekenhuisomgeving", legt Olivier Lequenne, Development Director van de Jolimont Groep, uit. 

Het parallelle werk van de verschillende deelnemers maakte het mogelijk om de aspecten van prototyping, certificering, productie en financiering samen aan te pakken. Een kostbare tijdsbesparing in deze race tegen de klok. Meerdere wegen, die samen werden verkend, maakten het mogelijk om snel tot een resultaat te komen. De methodes zijn net zo uitzonderlijk als de uitdagingen die ze moeten bestrijden. 

Het "Breath4Life" beademingsapparaat werd ontworpen op de UCLouvain OpenHub. Op woensdag 25 maart werd het apparaat met succes getest op een kunstlong. De industrialisatie en de productie worden gecentraliseerd door het bedrijf Coexpair, dat samenwerkt met verschillende Belgische bedrijven (Covartim, Elia, IBA, Odoo, ATLR Engineering, enz.). Veel andere bedrijven zijn bereid te investeren in de volgende stappen (Sonaca, FN Herstal, Safran, Aerobooster). Deze nooit geziene samenwerking maakt het mogelijk om binnen een week te leveren aan ziekenhuizen.