KULeuven zegen voor kokosnotenproductie

24/09/2021

Wereldwijd stijgt de vraag naar kokosnoten en afgeleide producten. Het is dus een goede zaak dat de KULeuven erin slaagt door een tijd- en kostenefficiënte techniek van één kokospalm duizenden nieuwe exemplaren te verkrijgen met hetzelfde genetische profiel als de moederplant.

Kokosolie als supervoedsel, gezond kokoswater in de plaats van ongezonde suikerhoudende frisdranken … De kokosnoot ligt bijzonder goed in de markt. Nu de plant te kampen heeft met allerlei tegenslagen als bepaalde ziektes, de klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, verouderde plantages, is de nieuwe techniek van de KULeuven om ze te klonen en te bewaren erg welgekomen. De kokosplant vormt uit zichzelf één enkele rechtopgaande scheut, geen zijscheuten. Die ontwikkelen zich daarentegen wel door vegetatieve vermeerdering, namelijk door op het groeipuntje in het embryo uit de noot het groeihormoon aan te brengen. Die zijscheuten konden de wetenschappers, onder wie senior onderzoeker Bart Panis, opsplitsen en ook daarop konden ze weer nieuwe zijscheutjes laten groeien. Het resultaat is een enorm potentieel voor kokosplantages over de hele wereld.

De scheutjes worden door cryopreservatie, bewaring in vloeibare stikstof op -196°C, in leven gehouden. Meteen wordt de genetische diversiteit beter gevrijwaard dan nu het geval is in de genenbank. Erg belangrijk om zo veel mogelijk variëteiten te hebben met elk hun specifieke weerstand tegen bepaalde ziektes of weersomstandigheden. Gezond plantenmateriaal dat uitgeplant kan worden waar nodig.