KU Leuven strijdt tegen botafwijkingen

17/01/2020

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om botweefsel te laten groeien. De studie vormt de basis van de technologische ontwikkeling die nodig is om patiënten met een botafwijking te helpen.

Onderzoekers van de KULeuven hebben sterke gelijkenissen vastgesteld tussen de genezing van menselijk bot en de botproductie bij foetussen. Ze reproduceerden botweefsel door te kijken hoe dat in een embryonaal stadium groeit. Ze haalden stamcellen uit menselijk botmembraan en lieten ze daarna samenklonteren om te komen tot stukjes botweefsel die op kraakbeen lijken.

Daarna namen ze een proef bij een muis met een botprobleem. Ze plaatsten het nieuwe weefsel in een mal met de vorm van het ontbrekende bot. Ruim zes weken later is het kraakbeen uitgegroeid tot prima botweefsel met de gewenste vorm.

Vandaag past men technieken toe waarbij wordt uitgegaan van een bestaand bot om een nieuw te construeren voor extensie van het been. Het is een langdurig en moeizaam proces. Deze nieuwe techniek stemt dus hoopvol, want de eerste klinische proeven zijn gepland voor binnen vier jaar.

De nieuwe methode kan ook ingezet worden voor andere medische toepassingen, om andere weefsels aan te maken, zoals hart, lever of nieren.