Klimaatmonitoring: België zet er zwaar op in

06/10/2022

Wetenschappen en industrie gaan meer dan ooit samen de klimaatverstoring onder de loep te nemen. België krijgt een gloednieuw ‘klimaatcentrum’, met meervoudige doelstellingen. Ook het meest complexe, innovatieve en levensreddende geostationaire meteorologische satellietsysteem (MTG) wordt binnenkort gelanceerd.

Voortaan zal klimaatgerelateerd onderzoek geïntegreerd worden in één centrum, dat de federale regering het nodige wetenschappelijk advies kan verstrekken waarop ze haar politieke beslissingen kan baseren. Het centrum zal voorts de structurele en interdisciplinaire samenwerking, ook internationaal, tussen universiteiten, wetenschappelijke instellingen en organen voor klimaatonderzoek uitbouwen. Tot slot zal het klimaatdiensten leveren aan de overheid en de private sector.

Voor eind 2022 worden drie zogeheten weersatellieten van de derde generatie (MTG) op 36.000 km in een baan om de aarde gebracht. Met de eerste twee zal het Europese meteorologische satellietagentschap EUMETSAT dubbel zo vaak het Europese continent en de hele aarde kunnen fotograferen. De laatste zal de elektrische activiteit, wind, vochtigheid en verschillende wolkenlagen onderzoeken. Op termijn is zelfs de volledige levenscyclus van een storm te volgen, vanaf de eerste instabiliteit tot de bliksemontladingen. Een primeur, die de nauwkeurigheid van de weersvoorspellingen en de waarschuwingen sterk zal verbeteren.

Eigendommen en infrastructuur kunnen worden gespaard en véél belangrijker nog: levens gered.