Kerstgeschenk voor onze wetenschappers op Antarctica

05/01/2022

Eind 2021 kregen de wetenschappers van de Belgische Koningin Elisabethbasis het eerste emissievrije voertuig voor poolonderzoek ter wereld, de Venturi Antarctica. Er is plaats voor 6 mensen en materiaal.

Het elektrische voertuig kan worden ingezet tot - 50°C en het heeft een bereik van 50 km. Met de reservebatterij mee aan boord is het bereik twee keer zo groot.

 

Dit nieuwe voertuig is een echte troef voor de wetenschappers van het onderzoeksstation Prinses Elisabeth. We weten dat de uiterst kwetsbare poolgebieden onze grootste aandacht verdienen. Zij zijn het eerst blootgesteld aan de verwoestende impact van de klimaatverandering. Een emissievrij voertuig in extreme weersomstandigheden inzetten helpt onze kennis flink vooruit zonder dat we de ecosystemen verstoren.

 

De ontwerper van het rupsvoertuig, Venturi Group, is al zowat twintig jaar gespecialiseerd in het ontwerp en de fabricage van elektrische voertuigen met hoge prestaties, bestemd voor met name expedities op onherbergzaam terrein.

 

Ons land hervatte zijn onderzoek op Antarctica in de jaren ’80, onder het beschermheerschap van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). Een specifiek Zuidpoolprogramma werd opgestart, beheerd door een speciale administratieve cel die onderzoeksprojecten selecteert op basis van internationale expertise.