Julien de Wit uit Verviers verkozen tot Belgische pionier van het jaar

14/07/2017

Het befaamde Amerikaanse blad MIT Technology Review riep de wetenschapper Julien de Wit uit tot Belgian Innovator of the Year 2017. Het is een beloning voor zijn werk over exoplaneten, de planeten die buiten ons zonnestelsel liggen. Julien de Wit droeg bij aan de ontdekking van de zeven bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel.

De 29-jarige Julien de Wit, afkomstig uit Verviers, studeerde voor ruimtevaartingenieur aan de Universiteit van Luik, voor hij zich toelegde op de planetaire wetenschap. Momenteel volgt hij een postdoctorale opleiding aan het Massachussets Institute of Technology (MIT), waar hij software ontwikkelt die telescoopdata over exoplaneten verwerkt.

Als lid van het astronomenteam van Michaël Gillon speelde Julien de Wit een belangrijke rol in de recente ontdekking van vier exoplaneten rond de ultrakoude dwergster TRAPPIST-1. Op deze rotsachtige planeten, die ongeveer even groot zijn als onze aarde, is er mogelijk leven.

Als Belgian Innovator of the Year maakt hij in september van dit jaar ook kans op de prijs voor jonge Europese pionier van het jaar, uitgereikt door het MIT Technology Review.