ITG gaat COVID-19-vaccin testen

11/01/2021

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen start met een fase 3-studie van het COVID-19-vaccin, ontwikkeld door farmabedrijf Johnson & Johnson, om de doeltreffendheid en de beschermingsgraad na te gaan voor het op de markt komt.

Hoewel de doeltreffendheid en de tolerantie in de twee voorgaande fases grondig zijn onderzocht en het resultaat bevredigend is, gaan de ITG-wetenschappers en het farmabedrijf het kandidaat-vaccin bij diverse doelgroepen uittesten, ook bij chronische patiënten.

Hoofdonderzoeker van deze studie, dr. Patrick Soentjens, die vindt dat elke burger recht heeft op bescherming tegen COVID-19, stelde dat ‘een toegankelijk vaccin dat de verschillende doelgroepen met een chronische aandoening beschermt cruciaal is. Zo kan iemand die kerngezond is helemaal anders reageren op hetzelfde vaccin dan een chronische patiënt. Daarom willen we divers testen om zeker te zijn dat echt iedereen afdoende beschermd is’.

Om te weten of de patiënten goed reageren op het vaccin gaan de onderzoekers elke deelnemer aan de studie een jaar lang van nabij opvolgen. Het ITG is een van de zes testcentra in België waar men aan deze studie kan deelnemen. Ook het AZ Sint-Maarten in Mechelen, het UZ Gent en het UZ Leuven zijn aangesteld als testcentra.

Het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson is interessant voor landen met beperkte middelen, omdat het maar één keer hoeft te worden toegediend en drie maanden op koelkasttemperatuur kan worden bewaard.