Innovatieve neusspray op basis van gebluste kalk

19/11/2024

Een Belgische start-up heeft een preventieve spray op basis van de goedkope kalkmolecule ontwikkeld tegen besmettelijke luchtweginfecties.

Kalk zou het eerste chemische product zijn dat de mens kende. Toch toonde de wetenschap er nooit echt belangstelling voor. Maar Philippe Dumont, oud-student van Ilya Prigogine, de winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde, deed in een medische en farmaceutische context specifiek onderzoek naar de potentiële eigenschappen van een molecule calciumhydroxide, dus van gebluste kalk.

In 2020 richtte deze Belgische wetenschapper in Saint-Georges-sur-Meuse bij Luik New Lime Development op, waar hij nieuwe calcinatie- en hydratieprocessen met kalk op zijn hypothese losliet.

Zo werd een virusdodende oplossing ontwikkeld en geoctrooieerd om preventief en curatief het neusslijmvlies, waardoor veel virussen het lichaam binnenkomen, te desinfecteren. Bij 60 patiënten is gedurende twee jaar een niet-klinische studie opgezet, met een erg bemoedigend resultaat, want in die periode werd helemaal geen verkoudheid, griep of coronavirus vastgesteld. De neusspray van deze start-up zou dus een efficiënte hinderpaal vormen voor de virussen die via de neus binnendringen en zich vasthechten aan het slijmvlies.

Voor het in de handel komt, moet het product nog door de klinische fase. Het zou vrij goedkoop en geschikt moeten zijn als preventieve neusspray tijdens pandemieën of epidemische perioden, vooral voor mensen die een kleiner of groter risico lopen.