Hulpsoftware voor de sociale integratie van parkinsonpatiënten

19/01/2023

Wetenschappelijk onderzoek heeft de universiteit van het Waalse Bergen een nieuwe app voor tablets en smartphones opgeleverd waarmee mensen met de ziekte van Parkinson gemakkelijker kunnen communiceren.

Deze nieuwe digitale oplossing voor een betere sociale integratie van wie door de ziekte van Parkinson kampt met spraakproblemen is ontwikkeld op de dienst Klinische Orthopedagogiek van de universiteit van Bergen.

Parkinson is na alzheimer de tweede meest voorkomende degeneratieve aandoening ter wereld. 50.000  Belgen kampen ermee. Naast gangstoornissen (trage beweging, spierstijfheid en beven in rust) treden bij 25% van de patiënten ook cognitieve stoornissen op, waarvan 70% leidt tot communicatieproblemen, zoals moeilijk spreken en hypofonie (hese stem), die verband houden met vermoeidheid en leiden tot woordvindstoornissen of moeilijk uit zijn woorden komen.

Concreet dan. Deze gratis app is voortaan beschikbaar op tablet en smartphone; een SIM-kaart en dus telefoonabonnement zijn niet nodig. Parkinsonpatiënten kunnen er makkelijker door communiceren met verwanten, hulpverleners, zorgpersoneel of hun omgeving door wat vooraf op schrift staat onder woorden te brengen. De app is geschikt voor dagelijks gebruik of in noodgevallen, thuis of buitenshuis, om hun gevoelens en behoeften kenbaar te maken.

Ook wie lijdt aan andere ziekten heeft in de toekomst baat bij deze app.