Hoop voor patiënten van zeldzame lymfeklierkanker PTCL

24/08/2022

Voor wie lijdt aan zogeheten PTCL, perifeer T-cel lymfoom, zijn de overlevingskansen gering. De KU Leuven, UZ Leuven en het VIB hebben in het lab goede eerste resultaten geboekt om de behandeling van dit zeldzame maar zeer agressieve type lymfeklierkanker te optimaliseren.

Uit onderzoek van het DNA van PTCL-patiënten bleek dat twee genen, namelijk MYCN en EZH2, samenwerken om deze kankercellen te laten groeien en zich te laten vermeerderen. Beide blijken ze elkaars effect te versterken. Nieuw is die bevinding niet bij andere genen in ons lichaam, maar wel bij deze twee. Proeven in het lab hebben nu uitgewezen dat als een bepaalde molecule wordt ingezet om EZH2 in menselijke kankercellen te inactiveren, de samenwerking met MYCN stopt en de kankercellen sterven.

Voorlopig wordt die nieuwe molecule in combinatie met een bestaand medicijn getest en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Voor een hoerastemming is het nog te vroeg. Deze doorbraak kan de basis leggen van nieuwe doelgerichte therapieën maar het ontwikkelingstraject kan nog jaren duren. De geneeskunde houdt alvast de vingers gekruist.