Hoop op vaccin tegen hersenkanker

01/10/2020

Belgisch farmabedrijf ontwikkelt eerste vaccin tegen glioblastoma multiforme, de meest agressieve hersenkanker.

Epitopoietic  Research Corporation(ERC-Belgium), een farmabedrijf dat sinds 2008 gevestigd is op het wetenschapspark Créalys in Namen, stemt patiënten met een hersentumor hoopvol.

Klassieke behandelingen kunnen de ziekte nog altijd niet genezen (75% van de patiënten overlijdt binnen 18 maanden na de diagnose) maar heel binnenkort kan een geoctrooieerde technologie op basis van immuuntherapie via het macrofage systeem beterschap brengen. Directeur van ERC-Belgium, dr. Apostolos Stathopoulos : ‘We halen een stukje tumor bij de patiënt weg, mengen dat met tumoren van andere patiënten en spuiten het geheel, samen met andere agentia, bij de zieke in.’ De eerste tussentijdse analyses wijzen uit dat deze behandeling de grootte van de tumor kan stabiliseren, zelfs doen afnemen.

Het doel van deze nieuwe behandelmethode is dat, zodra het macrofage systeem alle kankercellen heeft vernietigd, het organisme op lange termijn de veerkracht tegenover de ziekte kan handhaven.

Hoewel bekend is dat niet alle zieken op immuuntherapie reageren, is deze ontdekking uiteraard veelbelovend voor wie  lijdt aan deze zogeheten weesziekte (20.000 nieuwe diagnoses per jaar in de EU!).