Het kleinste animatiefiguurtje ter wereld

02/12/2019

"Stardust Odyssey', een korte animatiefilm met stop-motion, heeft het wereldrecord voor de kleinste acteur!

Stel je voor: een personage van 0,3 millimeter hoog, ongeveer zo groot als een kruimel, onzichtbaar met het blote oog en volledig geanimeerd in stop-motion. Dat zou een meesterstuk zijn, nietwaar? Dat dachten de mensen van Guinness World Records ook alvorens de samenwerking tussen het productiebedrijf Darrowan Pod, de Universiteit van Franche-Comté en het team van de École Polytechnique de Bruxelles tot stand kwam.

Om "Stardust Odyssey" te maken, de korte film waarin 's werelds kleinste geanimeerde karakter verschijnt, was het nodig om enkele microscopische figuren af te drukken.... Honderden microscopische figuurtjes, zelfs! De 3D-printer van de Université libre de Bruxelles maakte het mogelijk om de bewegingen van het personage te ontleden en hem tot leven te wekken.

Er waren zelfs nog meer uitdagingen voor de teams! Om deze kleine acteurs te filmen, was het namelijk nodig om een unieke camera te gebruiken, een intelligente elektronenmicroscoop, alsook om de sequenties frame per frame te filmen.

Deze ervaring stelde onderzoekers in staat om de grenzen van hun 3D-printer te testen en de weg vrij te maken voor andere onderzoeksmanipulaties.... Het stelde Tibo Pinsard, de directeur, om hulde te brengen aan David Bowie door dit universum te creëren op basis van het beeld van de polymorfe kunstenaar die hij was.

Bekijk hier de making off