Heropening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - AfricaMuseum

21/12/2018

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is sinds kort herdoopt tot AfricaMuseum. ’s Werelds grootste museum in het teken van Afrika opende begin december, na vijf jaar intensieve renovatie, opnieuw zijn deuren in Tervuren. Gedurende die tijd werden de gebouwen gerenoveerd, en werd er ook een andere manier uitgedacht om de geschiedenis te vertellen, een geschiedenis die wordt gekenmerkt door de koloniale periode.

Het museum staat al sinds de jaren '60 van de vorige eeuw bekend als hét referentie-instituut over Midden-Afrika, en beschikt over een van de rijkste collecties ter wereld over dit deel van het Afrikaanse continent.  Het museum sloot zijn deuren in 2013 om te moderniseren; zowel de inhoud als de infrastructuur werden grondig opgefrist en vernieuwd.

 
Gerenoveerde gebouwen

De infrastructuur van het museum was meer dan een eeuw oud en de permanente tentoonstelling was niet meer van deze tijd. Vandaag is het museum aangepast aan de noden en behoeften van de 21e eeuw. Na vijf jaar renovatiewerken werd het nieuwe meesterstuk onthuld: het gebouw zelf.

Het nieuwe onthaalpaviljoen beperkt zich nu tot een gelijkvloers en een verdieping zodat het harmonieus aansluit bij de groene omgeving. Het paviljoen is via een 100 meter lange, ondergrondse galerij gelinkt aan het museum, en fungeert als in- en uitgang van en naar het eigenlijke museum.

 
Nieuwe invulling

"Het was onze bedoeling om een hedendaags museum over het moderne Afrika te worden, en toch nog steeds een kritische visie op ons koloniaal verleden te integreren". Met deze woorden vat Guido Gryseels, de algemeen directeur, de nieuwe benadering van het museum samen. Het wil een plaats worden waar iedereen die geïnteresseerd is in Afrika, met elkaar in gesprek kan gaan, en waar men elkaar kan ontmoeten.

Doorheen een hedendaagse verhaallijn en gevarieerde thema's nodigt het museum ons uit om het leven in Afrika te ontdekken: taal en muziek, biodiversiteit en natuur, natuurlijke bronnen en hun paradox, rituelen en ceremonies. De voorgestelde collecties zijn historisch en hedendaags tegelijkertijd.

Ook hedendaagse kunst heeft een belangrijke plek verworven in de nieuwe permanente tentoonstelling. Het AfricaMuseum legt bovendien de nadruk op het belang van een duurzame relatie tussen Afrika en Europa, die ontstaan is door de koloniale geschiedenis die ons land deelt met Centraal-Afrika.

Het museum is méér dan alleen maar een museum. Het wil ook een gerenommeerd internationaal onderzoekscentrum blijven, en de kennis over de volkeren en de natuur in Afrika (en vooral Centraal-Afrika) blijven uitdragen.

Meer informatie vind je hier.