Hagel op mijn stoep, kurkdroog twee straten verder

18/01/2019

Als ons dagje eropuit in het water valt terwijl er zon was voorspeld, hoor je gegarandeerd gefoeter. Maar het KMI werkt met bpost aan een opmerkelijk en in Europa uniek proefproject om het lokale weer in de toekomst zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen. Het gaat dertig postwagens uitrusten met meetinstrumenten die automatisch en constant gegevens over een reeks relevante parameters doorsturen, zoals temperatuur, neerslag, helderheid, mist, gladheid … Postbode annex rondrijdende weerman, zeg maar. En als het project aanslaat, kan een groter deel van de bpost-vloot volgen. Een uitermate doeltreffende aanvulling op het statische netwerk van meetstations nu.

De auto meet automatisch de omgevingstemperatuur. Bewegen de ruitenwissers? Neerslag. Wordt de mistlamp aangezet? Mist, een zeer lokaal en erg moeilijk te voorspellen verschijnsel. Springen de lichten overdag aan? Dan hangt er een donkere of dreigende lucht boven de postbode. Slippende banden? Opletten voor lokale gladheid door sneeuw of ijzel. Lichtsensoren kunnen de sneeuw meten. En valt er hagel, dan weten de microfoontjes onder de motorkap dat wel te melden.

Onze mobiliteitsspecialist Be-Mobile zal met dezelfde informatie bijvoorbeeld kunnen waarschuwen voor zeer lokale verkeershinder door het weer. Ook commerciële spelers zien het maatschappelijk belang in van nauwkeurige en gerichter weersvoorspellingen: vliegtuigmaatschappijen, verzekerings-, vervoers-, en energiebedrijven, landbouwers, supermarkten …