Groengloeiende laag rond aarde én Mars

23/06/2020

Dat de aarde gehuld is in een groene gloed was u wellicht evenmin bekend. En nu hebben Belgische wetenschappers nog een soortgelijk fenomeen rond Mars ontdekt ook.

NOMAD, een precisie-instrument van Belgisch fabricaat aan boord van een Europese satelliet die al sinds 2016 rond Mars wentelt, heeft verrassend nieuws opgeleverd. Blijkbaar mag de rode planeet zich verheugen in haar eigen gordel van groen licht, net zoals onze aarde trouwens. Die is het best te zien aan de zonzijde op een 80-tal km boven het Marsoppervlak. Je kan het een beetje vergelijken met de onovertroffen schoonheid van ons noorderlicht, die wapperende en kronkelende banden en slierten aan de nachtelijke poolhemel in de winter. Een natuurverschijnsel veroorzaakt door de inslag van elektrisch geladen zonnedeeltjes in de aardatmosfeer. Een soortgelijk proces heeft dus ook plaats op Mars. Daar wordt de CO₂ door het zonlicht opgesplitst in zuurstof en koolstofmonoxide.

Wetenschappers van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en van de Universiteit van Luik hebben de groene gloed nu pas onomstotelijk aangetoond, hoewel al veertig jaar wordt aangenomen dat die er was. Dankzij dit staaltje van Belgische spitstechnologie en de juiste oriëntering ervan, op de horizon van Mars. Ook de gassen die slechts in zeer geringe hoeveelheid in de dampkring rond de planeet aanwezig zijn, worden bestudeerd. Het is duidelijk dat ze almaar meer van haar geheimen prijsgeeft.