Goedkopere Belgische m-RNA-vaccins

20/10/2022

De mRNA-technologie leverde in recordtempo afdoende maar peperdure coronavaccins op. Het innovatieve bedrijfje Quantoom Biosciences uit Nijvel werkt aan een erg goedkoop RNA. Uitstekend nieuws voor de ontwikkelingslanden.

Biotechbedrijf Univercells uit Charleroi ontstond uit de bouw van disruptieve bioreactoren bestemd om onder meer vaccins te ontwikkelen. Nu is het zijn filiaal, Quantoom Biosciences, gelukt in een geïntegreerd laboratorium ter grootte van een grote kast wel honderd keer goedkoper RNA te produceren van dezelfde zogeheten GMP-kwaliteit. Dat gebeurt in de bioreactor, een blokje plastic van enkele reservoirs die achtereenvolgens door twee robots worden gevuld en geleegd. De slimmigheid zit ‘m in de bewust gekozen kleinschaligheid, waardoor je ettelijke etappes in de productie kunt overslaan. Een bioreactor van 200 l vullen is onbetaalbaar terwijl telkens 20 ml kopiëren oneindig veel goedkoper uitkomt. Je hoeft dan ook geen verschillende reactoren van verschillende omvang te hebben; één enkele volstaat. Ideaal voor lage-inkomenslanden die zich geen grote installaties kunnen veroorloven.

Om de prijs van bepaalde reagentia in de hand te houden nam Quantoom Biosciences het Franse SynHelix over, gespecialiseerd in DNA-synthese. En voor de thermische stabilisering van het vaccin gaat het samenwerken met het Vlaamse eTheRNA.

Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Afrigen toont interesse om te produceren, waarmee het eerste coronavaccin van Afrikaanse origine eraan komt.