Gentse wetenschappers hebben hoopvol nieuws voor wie lijdt aan tinnitus

26/08/2024

Oorsuizingen of een permanente pieptoon te lijf gaan met bimodale stimulatie? Een nieuwe behandeling uit Gent stelt verlichting voor tinnituspatiënten in het vooruitzicht.

Tinnitus is een vreselijke tuut in je oren, een onophoudelijk fantoomgeluid zonder externe geluidsbron. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken: overmatige blootstelling aan lawaai, bepaalde voedingsmiddelen, alcohol, stress, medicatie, virale infecties en chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Een potentieel gekmakende fluitketel in je hoofd die in extreme gevallen kan leiden tot zelfmoord.    

Er wordt dus reikhalzend uitgekeken naar de effectieve behandelmethode die Gentse wetenschappers samen met collega’s uit Hannover en Dublin recent hebben ontwikkeld. Die bestaat uit een combinatie van stroomstootjes op de tong, opgewekt door elektroden, en een soort ruis met geluidjes via de hoofdtelefoon. Door die twee zenuwbanen, de tong en de oren, synchroon te activeren, komt het betrokken hersengebied tot rust. Bimodale stimulatie, heet dat. Van de 112 proefpersonen die het toestel thuis twee maal per dag zes weken lang uittestten, lieten een 70-tal goede tot heel goede resultaten optekenen. Bij sommigen verdween de tinnitus zelfs. Het vakblad Nature Communications is zeer lovend.   

Alleen wie geen of slechts een beperkt gehoorverlies heeft, zou baat kunnen hebben bij de behandeling. Het toestel is ook duur: € 3.000. Maar wanneer straks een concurrent op de markt komt, zou de prijs zakken.