Geheime ingrediënt van Belgische bieren!

04/11/2019

Een internationaal team wetenschappers heeft het geheim achter onze traditiebieren blootgelegd: een zeldzame soort hybride gisten!

Deze hybride gisten combineren het DNA van traditionele biergist met dat van stressbestendige wilde gisten. Beide totaal verschillende soorten vinden we vooral terug in trappist en geuze.

 

De nieuwe gistsoorten hebben dezelfde fermentatiecapaciteit als de ‘traditionele’ gisten, dezelfde stressbestendigheid als de wilde gisten en kunnen dezelfde aroma’s vormen als die laatste. Die ‘supergisten’ stammen uit het pre-industriële tijdperk en hebben zich gaandeweg aangepast aan de productieomstandigheden voor bier. De wetenschappers vermoeden dat dankzij de houten gistingsvaten die onze brouwers in de middeleeuwen gebruikten, deze nieuwe soorten tot op vandaag overleven. Uit DNA-analyse van een groot aantal gisten blijkt dat deze hybriden vanuit middeleeuws Duitsland naar verschillende brouwerijen in Europa zijn uitgewaaierd, dankzij het succes van de Pilsner-bieren.

 

Het team wetenschappers wil met deze ontdekkingen nieuwe krachtiger gistsoorten ontwikkelen. Zo kunnen brouwers nieuwe smaken creëren en groener en duurzamer brouwen, door bijvoorbeeld de afkoeling te beperken, efficiënter te vergisten of lokale grondstoffen te gebruiken.

 

Deze ontdekking bewijst dat onze bieren écht speciaal zijn … Minstens even speciaal als de gistsoorten waarmee ze gemaakt zijn!