Geest van Solvay nog altijd springlevend

12/07/2019

Begin deze zomer zijn de grootste wetenschappers bijeen in Bozar.

Het haalt niet de krantenkoppen en toch loopt er momenteel in Brussel een wetenschappelijk congres. Hoewel het thema dit jaar, de snaartheorie, erg abstract in onze oren klinkt, komen er grote namen op af, zoals David Gross, Nobelprijswinnaar Fysica 2004, Kurt Wüthrich, Nobelprijswinnaar Chemie 2002, Lars Brink, ex-juryvoorzitter Nobelprijs Fysica en François Englert, de Belgische Nobelprijswinnaar Fysica 2013.

De eerste Solvayraad heeft plaats in 1911 in hotel Métropole op initiatief van chemicus, industrieel en mecenas Ernest Solvay. Hij brengt de grootste wetenschappers van toen bijeen rond het thema van de stralings- en de kwantumtheorie, met name Marie Curie, Henri Poincaré en Ernest Rutherford.

Er wordt stevig gediscussieerd over atomen, straling, zwarte lichamen … In 1913 ontmoeten ze elkaar op het Instituut voor Fysica, opgericht door Solvay in 1912, maar de oorlog trapt op de rem. In 1921 en 1924 zijn de Duitsers niet welkom, zelfs de als pacifist bekende Einstein krijgt geen uitnodiging. De wetenschap blijft erop vooruitgaan en wanneer hij in 1927 en 1930 terugkeert, schudt Einstein zijn vakgenoten wakker. Hij wil niet van ze horen dat ‘God dobbelt’ en dwingt hen verder na te denken, wat de kwantumtheorie kracht bijzet. De Solvayraden volgen elkaar na de Tweede Wereldoorlog volgens een driejaarlijkse cyclus op. Een Raad Fysica, een jaar zonder Raad en dan een Raad Chemie. En sinds 65 jaar dankzij de morele en financiële steun van Mimi Solvay.

Nog een onderbelicht facet van de groten die de roem van ons land uitmaken.