Fladderen Belgische vlinders weldra ook in Engels bos rond?

06/06/2018

Verscheidene insectensoorten die de gewassen bestuiven, krijgen het almaar moeilijker. De gevolgen voor de mens zijn groot, want ruim driekwart van onze landbouwproducten is van hen afhankelijk. Dan gaat het over onze voeding, zoals fruit, groente, cacao … Allemaal producten die op termijn schaars dreigen te worden. De hoofdoorzaken voor de achteruitgang zijn een teruglopende biodiversiteit, de monocultuur in de industriële landbouw en een toenemend gebruik van pesticiden. Vooral bijen en vlinders delen in de klappen.

Maar er is ook heuglijk nieuws. België heeft onlangs 40 bonte dikkopjes op de Eurostar naar Engeland gezet, met als eindbestemming het Fineshade Wood in de buurt van de Engelse stad Peterborough. De dagvlinder komt bij ons nog voor in een aantal geografische streken, namelijk in de Kempen, delen van de Ardennen, de Gaume en de Fagne-Famenne. In Engeland daarentegen is het bonte dikkopje sinds 1976 uitgestorven.

De herintroductie in Engeland maakt een goede kans. Rond Peterborough komt dezelfde grassoort voor als in de genoemde Belgische regio’s. De rupsen van het bonte dikkopje voeden zich negen maanden lang met dat specifieke gras. Ook de waterhuishouding is vergelijkbaar.

Enkele Belgische en Britse biologen zijn de afgelopen dagen een dertigtal wijfjes gaan vangen. Normaal waren die al bevrucht, maar voor de zekerheid gingen ook nog nog tien mannetjes mee om zo nodig de uitgezette wijfjes alsnog te bevruchten. Voor de biodiversiteit neem je beter geen risico’s.