Faculteit Diergeneeskunde van UGent al jaren onklopbaar op 1 in de wereld

15/07/2021

Als uw troeteldier een onderzoek of ingreep moet ondergaan, is het nergens in betere handen dan aan de internationaal befaamde faculteit Diergeneeskunde van de UGent. Zelfs de veel geplaagde amfibieën die bedreigd worden door een dodelijke schimmel stellen al hun hoop op haar toponderzoek.

De faculteit prijkt al vijf jaar op nr. 1 in de onafhankelijke Shanghai-lijst. Die wordt vaak internationaal aangehaald om de kwaliteit van een universiteit, en sinds 2017 ook van een onderzoeksdomein, te duiden. Er wordt gecontroleerd op een veelvoud van factoren. Haar topnotering is in de eerste plaats te danken aan de hoge kwaliteit van haar wetenschappelijk onderzoek, het aantal publicaties en citaten van alumni en medewerkers in vaktijdschriften, het aantal onderscheidingen ook. De academische vrijheid, een bron voor allerlei grensverleggend onderzoek, is de samenstellers van de ranglijst evenmin ontgaan.

Samenwerking met diverse partners is ook een extra aandachtspunt voor de faculteit. Zoals haar nauwe connectie met de bedrijfswereld, die baat heeft bij haar expertise en haar multidisciplinaire manier van werken. Door bijvoorbeeld humane aan diergeneeskunde te koppelen trekt ze nieuwe bedrijven aan. Of een kruisbestuiving met andere faculteiten, vakgroepen en zelfs de politie, zoals voor COVID-19. Zo levert Diergeneeskunde expertise wat betreft speurhonden die het coronavirus in zweetgeuren herkennen.

Naar het zich laat aanzien geeft Gent zijn eerste stek nog niet meteen op ...