Expeditie Belgica 121 is vertrokken

22/02/2019

Een tiental Belgische wetenschappers zijn op 19 februari 2019 afgereisd naar Antarctica. Ze gaan er de impact van de klimaatopwarming en van microplastics in de Zuidelijke Oceaan bestuderen.

Bijzonder aan de expeditie is dat ze gebruikmaakt van een lichte zeilboot die amper vervuilt en de milieu-impact van het onderzoek, dat traditioneel met een ijsbreker gebeurt, moet beperken. ‘De zeilboot, Australis gedoopt, is ook een stuk wendbaarder en kan dichter langs de kust varen’, voegt de expeditieleider eraan toe. De eerste poging vorig jaar mislukte door motorpech van de zeilboot. ‘We moesten jammer genoeg terugkeren’, aldus Bruno Danis.

Eerst gaan de onderzoekers met het vliegtuig naar Ushuaia, vanwaar ze verder zeilen naar Antarctica. Daar aangekomen gaan ze een maand voor anker liggen in de Straat van Gerlache. Ze zullen nagaan hoe de mariene ecosystemen rond Antarctica reageren op de klimaatopwarming. ‘Die ecosystemen, tot nu toe gevrijwaard gebleven, ondergaan in sneltempo milieuveranderingen, in de vorm van hogere watertemperaturen, een wijzigend zoutgehalte, het smelten van gletsjers, met rechtstreekse gevolgen voor de biodiversiteit’, legt Bruno Davis uit. Nog een aandachtspunt zijn de plastic deeltjes in de Zuidelijke Oceaan, waarvan tot voor kort werd gedacht dat hij vrij weinig te lijden had onder de vervuiling.