Englert krijgt eigen munt

04/11/2014

De Koninklijke Munt heeft vandaag een herdenkingsmunt geslagen ter ere van de Belgische Nobelprijswinnaar François Englert. Van de munt zijn er zo'n 6.000 exemplaren gemaakt, elk met een waarde van 5 euro.

Englert kreeg vorig jaar, samen met de Brit Peter Higgs, de Nobelprijs voor Fysica voor de theorie over het Higgs-Boson-deeltje, dat verklaart waarom elementaire deeltjes massa hebben. In een reactie zei Englert ontroerd te zijn dat ook de beeltenis van zijn overleden collega en medeontdekker Robert Brout op de munt staat

François Englert is de eerste levende persoon die geen deel uitmaakt van de Belgische dynastie, die een eigen muntstuk krijgt. Het eerste zilveren muntstuk van 5 euro werd door Englert zelf geslagen.

De munt draagt aan de voorzijde het portret van Englert en het profiel van de Amerikaans-Belgische wetenschapper Robert Brout, die in 2011 is overleden. De achtergrond is een gestileerde weergave van vermoedelijke B.E.H.-sporen in een deeltjesbotsing. "Het inschrift B.E.H.BOSON, de namen van de wetenschappers en de data 1964 en 2014 vervolledigen de grafische compositie", meldde de FOD Financiën. De keerzijde draagt dan de gebruikelijke elementen zoals de nominale waarde en de drietalige landsaanduiding. Het muntstuk zit verpakt in een geïllustreerde folder, met een door Englert zelf opgestelde samenvatting over de ontdekking van het B.E.H.-boson (of het internationaal meer gangbare 'Higgsboson').

B.E.H. staat voor Brout, Englert en de Britse wetenschapper Peter Higgs. In 1964 postuleerden Brout en Englert bijna tegelijkertijd met Higgs voor het eerst het bestaan van het deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft. In 2012 werd hun theorie bevestigd door een ontdekking in het Europees centrum voor kernonderzoek CERN van een nieuw elementair deeltje, dat vrijwel zeker het bewuste Higgsboson is.

Het muntstuk kan per post of fax besteld worden bij de Koninklijke Munt van België, of via de website www.europemint.eu.