Efficiëntere behandeling voor slaapziekte gevonden

22/01/2020

De farmaceutische industrie is amper geïnteresseerd in een geneesmiddel, door de lage rentabiliteit, maar Belgische wetenschappers ontwikkelden een efficiënter behandeling voor slaapziekte, die vooral Sub-Saharaans Afrika teistert.

Wetenschappers van de UAntwerpen en UGent hebben een behandeling gevonden voor slaapziekte, die vooral in de gebieden ten zuiden van de Sahara in Afrika heerst. Het geneesmiddel, ontwikkeld door Belgische wetenschappers, bleek aan te slaan bij proefdieren en de resultaten zijn veelbelovend.

De slaapziekte, die wordt veroorzaakt door een parasiet en verspreid door de tseetseevlieg, gaat gepaard met koorts, pijn en jeuk naarmate de parasieten zich vermenigvuldigen in het bloed en in het centrale zenuwstelsel. Dat leidt tot neurologische verwikkelingen, ook een verstoring van de slaapcyclus, vanwaar de naam.

Volgens Guy Caljon, verbonden aan het departement Biomedische Wetenschappen van de UAntwerpen, bestaan er enkele behandelingen, maar kunnen die niet gewoon oraal worden toegediend. Dat maakt het lastig voor inwoners in verafgelegen gebieden, die het vaakst worden getroffen. Voor Louis Maes, een onderzoeker van de UAntwerpen die eveneens aan dit project meewerkt, was het cruciaal om een middel te vinden dat oraal kan worden toegediend, dat betaalbaar is én tot in de hersenen gaat.

Omdat het aantal gevallen van slaapziekte almaar afneemt, is de farma momenteel echter niet geïnteresseerd in de ontwikkeling of verbetering van de bestaande behandelingen voor slaapziekte. Maar bij een nieuwe opstoot garandeert deze ontdekking wel een betere verzorging.