Eerste 3D-geprinte huis ter wereld in Westerlo

10/07/2020

De techniek van laagje voor laagje een tastbaar product fabriceren op basis van een driedimensionale computertekening, 3D-printen dus, gaat inmiddels al een dertigtal jaar mee. Maar nu is er voor het eerst een gezinswoning van twee verdiepingen gebouwd, in Westerlo. Een wereldprimeur.

De reeks materialen waarmee je in 3D kan printen, is zowat eindeloos. In principe kan je aan de slag met koper, brons, messing, hout, resinen, nylon, aluminium, titanium, nikkel, goud, kobalt, gerecycleerd plastic, papier, suiker, chocolade, zout, zand, glas en … beton. Al even veelzijdig zijn de eindproducten: van een eenvoudig bord of een pop tot een sleutelhanger of een jurk en zelfs organen komen in aanmerking.

 

In Westerlo sloegen acht partners uit de wetenschaps- en de bedrijfswereld, met Europese steun, de handen in elkaar om op Kamp C, het centrum van de provincie Antwerpen voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, een volwaardig huis van 90 m² in beton te printen, laag voor laag. Volledig op de bouwplaats zelf en zonder dat er één bouwvakker aan te pas kwam.

De voordelen zijn legio. Je ziet het object voor je eigen ogen groeien. Je haalt geen materiaal weg en dus treedt er geen verspilling op. Een mooie duurzame oplossing dus. Massale opslag van grondstoffen wordt overbodig, transport ook. En voorts een kortere bouwtijd, grotere vormvrijheid voor architecten en minder nood aan moeilijk vindbare arbeiders.

Er zit duidelijk toekomst in 3D-printen.