Een veelbelovend coronavaccin van de KULeuven

07/12/2020

Hoewel het vaccin van het Rega Instituut van de KU Leuven pas in 2022 klaar zal zijn, wordt er vanwege de vele troeven ervan erg naar uitgekeken. Het is ontwikkeld op basis van een ander bekend vaccin, namelijk het gelekoortsvaccin.

Het vaccin biedt, en dat is zijn belangrijkste voordeel, een snelle immuniteit: je bent al tien dagen na de eerste vaccinatie immuun. Bij andere vaccins kan dat daarentegen een maand duren en er is soms een tweede inenting noodzakelijk.

Een ander voordeel van het gelekoortsvaccin is de lange beschermingsduur. ‘De cellulaire immuniteit die wordt opgewekt, doet vermoeden dat het vaccin net zoals het gelekoortsvaccin een langdurige immuniteit zal opwekken. Bij sommige andere kandidaat-vaccins die op een andere technologie zijn gebaseerd, wordt verwacht dat de immuniteit na een bepaalde tijd zal wegebben, want ook bij de vaccinatie tegen griep zijn de antistoffen al na zes maanden grotendeels verdwenen.’, aldus viroloog Johan Neyts.

Dat er na de inenting geen pijn of koorts ontstaat, is een ander sterk punt.

En wat zeker ook niet onbelangrijk is: het vaccin van het Rega Instituut kan in tegenstelling tot het vaccin dat binnenkort beschikbaar is, worden bewaard bij een temperatuur tussen 2 en 8 graden. Op die manier kan het vaccin gemakkelijker worden opgeslagen en vervoerd.

Het vaccin heeft dus op middellange termijn zeker een rol te spelen bij de bestrijding van het coronavirus.