Dubbel zoveel kans op zwangerschap dankzij VUB-start-up Fertiga

26/05/2021

In-vitrofertilisatie kan vrouwen die niet natuurlijk zwanger raken aan een kind helpen. Maar zelfs als de dure behandeling meteen succesvol is, blijft ze ingrijpend voor het koppel. De nieuwe techniek ontwikkeld door Fertiga zorgt voor een eens zo grote slaagkans en extra comfort. En zet Belgiës positie van koploper inzake fertiliteitsonderzoek extra in de verf.

Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kiezen klassiek voor een hormoonbehandeling als ze hun kinderwens in vervulling willen zien gaan. Daarbij worden gemiddeld een tiental eicellen geoogst en bevrucht. Na een visuele controle plant de arts dan het embryo in met de beste morfologie. Maar dat is niet perse het sterkste embryo. Wetenschappers van de VUB hebben nu een test ontwikkeld om de meest geschikte eicellen te selecteren.

 

Een cruciale rol in de nieuwe test spelen de cellen rond de weggenomen eicellen, omdat ze een uitstekende indicatie geven van hoe die laatste zich hebben ontwikkeld en dus van hun kwaliteit. Die met de hoogste kwaliteitsscore, mede bepaald door de klassieke inspectie, worden bevrucht en teruggeplaatst. De resultaten waren verbluffend: al bij een eerste poging verdubbelde het zwangerschapspercentage tot liefst 61%!

 

Vanuit medisch en gezondheidseconomisch oogpunt zijn de baten aanzienlijk: minder fysieke en mentale belasting voor het ouderpaar, tijdsbesparend en goedkoper.