Doorbraak in het onderzoek naar huidkanker

23/03/2016

De samenwerking tussen UGent, KU Leuven en VIB heeft een belangrijke doorbraak opgeleverd in het onderzoek naar melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. De onderzoeksteams legden een opmerkelijke link bloot tussen melanoom en het gen SAMMSON. Dit gen is cruciaal voor de groei van agressieve huidkanker. De studie opent de weg naar een betere diagnose en behandeling van melanoom. De resultaten van het onderzoek verschenen in het vooraanstaande vaktijdschrift Nature.

Het doel van het onderzoek was om de link bloot te leggen tussen huidkankerontwikkeling en lange niet-coderende RNA-genen (IncRNA), een specifieke vorm van RNA. Recente studies tonen immers aan dat heel wat niet-coderende RNA moleculen toch een belangrijke rol spelen bij biologische processen en ziekten. Het team ging dus na in welke mate de IncRNA-genen activiteit vertonen in de verschillende types kanker.

De onderzoekers identificeerden een IncRNA-gen, genaamd SAMMSON dat zeer specifiek voorkomt in melanomen en een belangrijke rol zou kunnen spelen in de ontwikkeling van huidkanker. SAMMSON kwam voor bij maar liefst 90% van de onderzochte melanomen. Bovendien ontdekten ze een opmerkelijke afhankelijkheid van melanoomcellen aan SAMMSON. Als ze de aanwezigheid van het gen verminderden, stierven de kankercellen snel en massaal af bij elk type melanoom.

Aangezien SAMMSON enkel voorkomt bij kwaadaardige huidaandoeningen, zou de aanwezigheid ervan een uitstekende indicator zijn om huidkanker op te sporen. Om die hypothese te staven en gepaste diagnostische methodes te ontwikkelen, is er  nog verder onderzoek nodig. Ook voor de behandeling van huidkanker zijn de resultaten veelbelovend. De UGent-VIB/KU Leuven start binnenkort al met toxicologische studies om de mogelijke risico’s van de toekomstige therapie in kaart te brengen en ook de gesprekken voor toekomstige samenwerkingen nemen een aanvang. 

Voor meer informatie kan u de 2 hoofdonderzoekers contacteren: Pieter Mestdagh (Pieter.Mestdagh@UGent.be) en Jean-Christophe Marine (jeanchristophe.marine@cme.vib-kuleuven.be).