Deelname aan ruimtemissie Hera

12/01/2021

De Koninklijke Sterrenwacht van België gaat de gravimeter leveren die de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) naar de asteroïde Dimorphos zal sturen in het kader van een internationaal planetair defensieprogramma.

De gravimeter GRASS, een instrument ontworpen en ontwikkeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België in samenwerking met het Spaanse bedrijf EMXYS, reist in 2024 mee met het ESA-ruimtevaartuig Hera. Pas na drie jaar en miljoenen kilometers door de ruimte wordt de asteroïde bereikt.

GRASS wordt de eerste gravimeter die op een asteroïde landt. Vanaf 2027 wordt verwacht dat hij waardevolle gegevens over de massaverdeling, de interne structuur en de dynamica van Dimorphos naar de aarde stuurt. Deze informatie zal onze nodige kennis vergroten om toekomstige strategieën op te zetten die het risico op botsingen van asteroïden met de aarde kunnen verminderen. Die Europese missie is een onderdeel van een internationaal programma waarvan de eerste fase als doel heeft dat een tuig van NASA inslaat op die asteroïde om haar baan af te buigen.

De Koninklijke Sterrenwacht van België, onder auspiciën van het Belgische Federale Wetenschapsbeleid (BELSPO), is verheugd over een dergelijke ruimtemissie die een mogelijk Armageddon moet afwenden.