De verbinding verbreken die leidt tot bloedkankers en bepaalde tromboses vermijden

25/05/2023

Belgische onderzoekers hebben de mechanismen blootgelegd gelinkt aan bepaalde vormen van bloedkanker en ruimen aldus baan voor de ontwikkeling van tot nu toe onbestaande medicijnen.

Myeloproliferatieve neoplasmata zijn bloedkankers die vaak buiktromboses veroorzaken. Zowat 1 op 1.500 mensen, dus ruim 7.000 in België en 300.000 in de Europese Unie, krijgen ermee te maken.

Al meer dan 20 jaar speelt een team van het Institut de Duve van de UCLouvain en het Ludwig Institute for Cancer Research een eersterangsrol in het speuren naar de oorzaken van die ziekten. En nu heeft het een erg nauwkeurig mechanisme blootgelegd dat een veel gerichter behandeling mogelijk maakt dan de medicijnen die momenteel worden ontwikkeld. Deze ontdekking is gepubliceerd in Nature Communications.

Het is het team gelukt de verbinding tussen het gemuteerde calreticuline en de TpoR-receptor uiterst precies in kaart te brengen. Zo konden de Belgische onderzoekers de exacte plek bepalen waar kleine moleculen zouden moeten komen om het complex te ontbinden of blokkeren, en tegelijk voor het eerst de receptor in beeld brengen.

Nogmaals, momenteel bestaat er geen medicijn tegen deze ziekte. De farma-industrie probeert antilichamen te ontwikkelen die zich aan de gemuteerde calreticuline zouden hechten om haar ziekmakende werking te blokkeren. Probleem: aangezien ze zowel aan het celoppervlak als in het plasma zitten, zouden hoge doses antilichamen vereist zijn, met een groter risico op neveneffecten.

De Belgische ontdekking gepubliceerd in Nature Communications is een nieuw preciezer en veelbelovend spoor: trachten een molecule te ontwikkelen die de verbinding verbreekt tussen de gemuteerde calreticuline en de receptor. Men zou enigszins recht op z’n doel afgaan door de exacte zone aan te vallen waar de beide eiwitten in kwestie zijn verbonden.

Onderzoek van lange adem dat voor tal van patiënten dus hoop op genezing biedt!