De UCLouvain gaat Mars veroveren!

20/11/2019

Toekomstige missies naar Mars konden immers gedeeltelijk worden uitgevoerd dankzij Belgische wetenschappers van de UCLouvain.

De UCL staat bekend om zijn voorliefde voor wetenschappelijke innovatie en heeft twee jaar geleden het Louvain4Space consortium opgericht. Het brengt meer dan honderd wetenschappers uit verschillende disciplines samen voor toekomstige missies naar de Rode Planeet.

De UCL had al met NASA samengewerkt aan een computerprogramma om de meest betrouwbare en kosteneffectieve missieschema's te bepalen. Het zal ook bijdragen aan de ExoMars 2020-missie. Deze laatste, gezamenlijk uitgevoerd door het Europees Ruimteagentschap (ESA) en het Russische Ruimtevaartagentschap, is de perfecte gelegenheid om de laatste technologische innovaties van het team van wetenschappers te testen. Tijdens die missie wordt een platform uitgerust met verschillende instrumenten, waarmee experimenten zullen worden uitgevoerd, en een robot (rover) naar Mars zal worden gestuurd.

Eén van de instrumenten is de "LaRa", waarvoor Véronique Dehant verantwoordelijk is. Het zal worden gebruikt om de rotatie van de planeet te analyseren. Op die manier kunnen wetenschappers bepalen of de kern van de rode planeet vloeibaar of vast is. De antennes van dit instrument, die niet groter zijn dan een hand, zijn in slechts drie maanden tijd door de universiteit ontwikkeld! Deze zullen LaRa onder andere in staat stellen om haar ontdekkingen te communiceren.... Dus, vloeibaar of vast, LaRa zal het ons snel genoeg vertellen!