DE SLEUTEL TOT HET HOGESNELHEIDSINTERNET!

25/11/2019

De UCLouvain heeft een technologie ontwikkeld die wereldwijd door 1 op 8 mensen wordt gebruikt, meer bepaald de Multipath Transmission Control Protocol.

Deze tool stelt uw telefoon in staat om over te schakelen van wifi naar het mobiele netwerk. Toen het internet nog maar net bestond was er maar één manier om gegevens tussen de computer en de server uit te wisselen. Sinds de uitvinding van de smartphone maken we gebruik van wifi en het mobiele netwerk, ook wel 4G genoemd. Professor Bonaventure, een informatica-onderzoeker aan de UCLouvain, wilde aantonen dat we door het combineren van vaste en draadloze netwerken snelheid en een goede ervaring voor gebruikers kunnen bereiken dat we de beste resultaten kunnen bereiken. Aan het begin van het internet was er maar één manier om gegevens tussen de machine en de server te laten circuleren. Sinds de uitvinding van de smartphone maken we gebruik van wifi en het mobiele netwerk, ook wel 4G genoemd.

Professor Bonaventure, een computeronderzoeker aan de UCLouvain, wilde aantonen dat men door het combineren van vaste en draadloze netwerken zowel snelheid als een gebruiksvriendelijke ervaring voor de gebruikers kan garanderen. En dat is waar de Multipath TCP op het toneel verschijnt!

Concreet betekent dit dat in Korea en China de bekende merken Samsung, LG en Huawei het voor hun smartphones hebben overgenomen om een uitstekende connectiviteit te bieden aan miljoenen gebruikers.

In België gebruikt de spin-off UCLouvain Tessares het om de internetverbinding op het platteland te verbeteren. Dankzij het 4G-netwerk, dat 's avonds minder wordt gebruikt, kan men internetgebruikers een sneller, stabieler en veiliger internet aanbieden. Het mobiele netwerk zal het dus mogelijk maken om het bestaande kabelnetwerk te optimaliseren in plaats van het te vervangen.

Deze "made in Belgium" technologie heeft de UCLouvain de Networking Systems Award gewonnen, één van de meest prestigieuze internationale prijzen op IT-gebied. Een grote beloning voor het werk van professor Bonaventure en zijn team!