De Belgica vertrekt op wetenschappelijke missie

08/04/2022

De Belgica heeft het ruime sop gekozen onder de grauwe hemel van de marinebasis van Zeebrugge. Naast zestien bemanningsleden stapten wetenschappers mee aan boord …

Het hoeft niet te verbazen dat het gloednieuwe Belgische onderzoeksschip uitvaart: de regering stelde het ter beschikking van een groep van bijna duizend Belgische wetenschappers, van alle universiteiten dooreen.

Het ultramoderne vaartuig biedt hun talloze voordelen vergeleken met zijn voorganger - en heel wat meer wetenschappelijke werkruimte. Zo is het groter (70 m x 16 m), geautomatiseerd, accuraat en milieuvriendelijker.

Op zijn volgende missies zal het schip varen tussen de Noordzee, de noordoostelijke Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en … Groenland! In 2023 doen Belgische wetenschappers gespecialiseerd in mariene wetenschappen er onderzoek naar de impact van de klimaatverandering op de oceanen.

Tot dan focust de bemanning vooral op onder meer microplastics, het lokaliseren van de regio’s met het grootste risico op tsunami’s en aardbevingen, de studie van het zeeleven en de oceanografie. Wetenschappelijk onderzoek, zeker, maar meer dan dat. De Belgica moet ook de nationale en internationale verplichtingen van ons land nakomen inzake toezicht op de Belgische mariene ruimte (impact van windturbines op zee, visserijactiviteiten …).

Op 25 juni wordt het schip in Gent gedoopt en bij die gelegenheid kunt u het bezoeken!