De aarde beeft minder sinds het coronavirus

17/04/2020

Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) zijn de eerste die een reële daling van de trillingen van de aarde opmerkten. De oorzaak ligt bij de maatregelen die opgelegd werden voor het coronavirus.

Terwijl de helft van de mensheid in afzondering wordt gedwongen, is iedereen zich ervan bewust dat de planeet, van buitenaf gezien, rustiger is.  Het zou binnenin ook rustiger zijn.

Sinds de geleidelijke beperking van een aantal handelingen, zoals industriële activiteiten,  het dagelijkse weg- en spoorverkeer of zelfs het geschreeuw van kinderen op scholen, constateren seismologen een sterke daling van het seismisch geluid in de omgeving.

Met name in Brussel zou dit seismisch omgevingslawaai sinds de aankondiging van de lockdown op 18 maart met 30 tot 50% zijn afgenomen. Zulke lage metingen worden meestal alleen in steden op kerstdag waargenomen.

De KSB-wetenschappers konden zo aantonen dat met een langdurige sterke reductie van geluid de aardkorst iets minder beweegt. Deze bevinding werd later bevestigd door andere onderzoekers over de hele wereld.

Een dergelijke constatering is voor Thomas Lecocq en zijn collega’s zelfs nog duidelijker geworden. In tegenstelling tot de meeste meetstations die over het algemeen buiten de steden liggen, is het KSB een gebouw dat meer dan een eeuw geleden in de gemeente Ukkel werd gebouwd. Het was destijds een oase van rust, maar is sindsdien opgeslokt door de toenemende verstedelijking van de hoofdstad.