Coronavirus: een nieuwe snelle serologische test met dubbele markering

11/09/2020

Dankzij gewestelijke financiering hebben drie Waalse bedrijven een nieuwe snelle serologische test met dubbele markering ontwikkeld om de immuniteit tegen Covid-19 op te sporen.

Op basis van hun expertise hebben Coris Bioconcept (Gembloux), Bio-X (Rochefort) en Unisensor (Seraing) een nieuwe test ontwikkeld. De eerste twee bedrijven hebben aan de ontwikkeling ervan gewerkt en het derde bedrijf werkt momenteel aan de productie ervan. Het bedrijf uit Gembloux zal ook verantwoordelijk zijn voor de marketing.

Dit is natuurlijk niet de eerste test die op de markt wordt gebracht. Maar het consortium onderscheidt zich door een tweeledige aanpak die het mogelijk maakt om het spectrum van resultaten te verfijnen en te verruimen. Het detecteert of het virus al dan niet in het verleden aanwezig is geweest, aan de hand van twee markeringen. Zoals UCL-immunoloog Jean-Luc Gala uitlegt: "Deze test onthult niet alleen de aanwezigheid van antilichamen, maar ook de aanwezigheid van potentieel neutraliserende antilichamen die de patiënt verder zullen beschermen in het geval van nieuwe blootstelling aan het virus".

Bernard Rentier, viroloog van ULg, haalt nog een ander voordeel van dit type test aan: "Als de PCR-test ons in staat stelt om op een bepaald moment een opname te maken van de aanwezigheid van het virus in de populatie, dan is de serologische test een film die over een langere periode doorloopt en laat zien hoe de epidemie zich ontwikkelt of achteruitgaat. »

De betrouwbaarheid van de test zou 92,5% zijn in geval van een negatief antwoord en 98,5% in geval van een positief resultaat.