Carrièreprijs Khalid Iqbal voor Christine Van Broeckhoven

07/08/2020

Na tal van andere onderscheidingen is hoogleraar Christine Van Broeckhoven aan de VIB-UAntwerpen nu bekroond met de Khalid Iqbal Lifetime Achievement Award. Die wordt uitgereikt aan wie het onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie aanzienlijk vooruithelpt en zich een leven lang inzet voor deze zaak.

Sinds 1983 al staat ze in de frontlinie. Tijdens haar baanbrekend onderzoek naar neurodegeneratieve hersenziekten, vooral naar Alzheimer, ontdekte ze het zogeheten APP-eiwit, dat de aandoening veroorzaakt. Continu verlegde ze de grenzen door genetische, moleculaire, biologische invalshoeken en klinische neurologie te combineren. Ook genen die een rol in het ziekteproces spelen, kwam ze op het spoor. Erg belangrijk, enerzijds om te begrijpen hoe Alzheimer ontstaat en evolueert en anderzijds, om nieuwe diagnostische instrumenten en therapieën te ontwikkelen.

Khalid Iqbal was in 1988 medeoprichter van de jaarlijkse conferentie van de Alzheimer Association, waarop Christine Van Broeckhoven in coronajaar 2020 – virtueel – is gelauwerd. Voor haar wetenschappelijke verdiensten, gedegen publiekscommunicatie en maatschappelijke betrokkenheid op het vlak van Alzheimer ontving ze eerder al talloze vooraanstaande nationale en internationale prijzen en academische lintjes. Tot slot is het de moeite waard te vermelden dat heel wat wetenschappers die ze heeft begeleid thans van zich doen spreken in dat domein.

.