Borstkanker vroeger behandelen?

19/05/2021

Belgische wetenschappers hebben een techniek ontdekt die sneller achterhaalt hoe efficiënt immunotherapie werkt bij borstkanker.

Immunotherapie levert almaar betere resultaten op bij de bestrijding van allerlei vormen van kanker. Maar bij borstkanker wordt deze behandeling momenteel alleen toegepast als er uitzaaiingen zijn ontdekt. Voorts komt slechts één op drie patiënten in aanmerking.

Wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) van de KULeuven en haar universitaire ziekenhuis (UZ Leuven) zouden een zogeheten ‘revolutionaire’ ontdekking hebben gedaan waardoor ze er zich sneller en met grotere zekerheid van kunnen vergewissen dat immunotherapie alle kansen op slagen heeft.

Volgens de studie die Leuven in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature heeft gepubliceerd, kunnen de kankercellen voortaan individueel in hoge resolutie worden bekeken. Met deze nieuwe zogenoemde cel-voor-celtechniek krijg je een gedetailleerder en nauwkeuriger beeld van de kankercellen dan met de oude technieken. Dat legt de biomarkers bloot die in een vroeg stadium aangeven of immunotherapie wel of niet zal werken bij een patiënt.

Chirurg en borstkankerspecialiste Ann Smets stelt dat ‘het een grote stap vooruit is om in de toekomst deze behandeling aan te raden voor vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium’.

Pas nadat de resultaten van de studie zijn bekrachtigd, kunnen de verwachtingen van immunotherapie concreter worden ingelost.