Betere behandeling van hersentumoren op komst
Belgische wetenschappers kunnen de levensverwachting van patiënten met terugkerende kwaadaardige hersentumoren verhogen.
De resultaten van de studie van wetenschappers van het universitair ziekenhuis UZ Brussel zijn onlangs voorgesteld op het jaarlijks congres van de European Society for Medical Oncology in Barcelona.
Uit de laatste klinische onderzoeken van het team onder leiding van medisch oncoloog prof. Bart Neyns en neurochirurg Johnny Duerinck blijkt dat de nieuwe behandeling de overlevingskansen van patiënten met terugkerende kwaadaardige hersentumoren, zoals glioblastomen, kan verdubbelen.
Deze spectaculaire doorbraak zou mogelijk zijn door in de hersenen twee immuunbevorderende medicijnen in combinatie met myeloïde dendritische cellen toe te dienen, dus lichaamseigen cellen die een betere immuniteit opbouwen tegen kankercellen.
Anders dan bij traditionele immunotherapie via de bloedbaan, die slechts bij minder dan 10% van de patiënten aanslaat, wordt verwacht dat bij rechtstreekse toediening in de hersenen het eenjarig overlevingspercentage met 50% stijgt.
Zoals voor elke klinische studie is voorzichtigheid geboden, want maar een vrij beperkte groep patiënten kreeg deze nieuwe behandeling. Maar prof. Neyns beklemtoont : ‘We denken dat deze verbeteringen niet louter aan het toeval te danken zijn.’
Ziehier een mooie en voor veel patiënten veelbelovende Belgische medische doorbraak.