Belgische zonnewagen wint in Chili

06/11/2018

Het Punch Powertrain Solar Team van de KU Leuven heeft in Chili de Carrera Solar Atacama gewonnen. Dit is de meest extreme wedstrijd voor zonnewagens.

Zonnewagens zijn auto’s die enkel zonne-energie als krachtbron gebruiken. Regelmatig worden hier wedstrijden voor georganiseerd. De Carrera Solar Atacama is de moeilijkste. De race is 2577 kilometer lang en loopt door het Andesgebergte en de Atacama, een van de droogste woestijnen ter wereld.

Het Belgische team kwam met de Punch 2 na 36 uur, verdeeld over vijf dagen, met grote voorsprong als eerste over de streep. Het is de eerste keer dat het team een race kon winnen.

De Punch 2 was de zevende zonnewagen die het team van ingenieursstudenten ontwikkelde. De volgende uitdaging is de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Dit wereldkampioenschap voor zonnewagens vindt in oktober 2019 plaats. In 2017 werden de Belgen al eens derde in deze wedstrijd. Het Punch Powertrain Solar Team werkt al volop aan een nieuwe wagen om volgend jaar een gooi te kunnen doen naar de overwinning.