Belgische wetenschappers zetten grote stap vooruit in de strijd tegen kanker

07/05/2018

Voor het eerst hebben onderzoekers van de Université libre de Bruxelles heel specifieke verschillen waargenomen tussen meerdere groepen kankercellen. Ze hebben in feite cellen geïdentificeerd die uitzaaiingen veroorzaken, secundaire tumoren die andere organen binnendringen bij huid- en borstkanker, de twee meest voorkomende soorten kanker.

Deze Belgische ontdekking, die onlangs werd gepubliceerd in het prestigieuze blad Nature, is een veelbelovende stap vooruit en zet de deur open voor nieuwe kankertherapieën. Professor Cédric Blanpain, die het onderzoek coördineert, preciseert: ‘We dachten dat de meest kwaadaardige en invasieve celpopulatie tot uitzaaiingen leidde, maar helemaal niet. De populatie met de meeste uitzaaiingen is in feite een molecule die sterk lijkt op de populatie van de primaire tumor.’

De ULB-onderzoekers concentreren zich ook op twee andere tumorpopulaties die mogelijk verklaren waarom de huidige therapieën op sommige punten falen. Ze proberen te begrijpen waarom bepaalde tumoren resistent zijn tegen chemotherapie en andere niet. Ze hebben een molecule ontdekt die dat verschil kan verklaren.

Het is noodzakelijk patiënten te behandelen voor er uitzaaiingen optreden, temeer omdat preventie de goede strategie is. Desalniettemin moet dringend onderzoek worden gedaan en gestimuleerd naar de meest doeltreffende nieuwe therapieën om patiënten die al uitgezaaide kanker hebben, een hart onder de riem te steken.