Belgische wetenschappers helpen mee de aarde beschermen

07/11/2024

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) neemt deel aan de missie Hera van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Het doel is de planeet te behoeden voor eventuele asteroïden die ons kunnen bedreigen.

Hera, de eerste Europese ruimtemissie voor planetaire defensie, moet een gedetailleerde studie opleveren van de asteroïde Dimorphos, na de botsing met de in 2022 door de NASA gelanceerde sonde Dart.

Naast ruimere wetenschappelijke doelstellingen omtrent het ontstaan en de evolutie van ons zonnestelsel beoogt deze missie vooral de eventuele asteroïden te kunnen afbuigen die in de toekomst met de aarde zouden kunnen botsen en zo mogelijk nieuwe soorten natuurrampen te voorkomen.

In dat verband is de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) mee bevoegd voor een van de boordinstrumenten, namelijk GRASS (GRAvimeter for Small Solar system objects). Het is het eerste instrument dat rechtstreeks het zwaartekrachtveld van een asteroïde moet meten, dat een miljoen keer zwakker is dan dat op het aardoppervlak.

Wanneer GRASS in 2027 op Dimorphos landt, zal het gedetailleerde informatie sturen over de interne structuur en de dynamica van het binaire systeem van de asteroïde. Voorts draagt de KSB voortaan ook bij aan de studie en de simulaties van de landing van de satelliet Juventas, die zich met de wetenschappelijke instrumenten op de asteroïde zal moeten neerzetten. De KSB is samen met het Belgische bedrijf VITO Remote Sensing ook belast met de ontwikkeling en analyse van de gegevens van de warmtebeeldcamera TIRI, die zich aan boord van het moederruimteschip Hera bevindt.

Een fraaie Belgische bijdrage aan een grootscheepse internationale missie!