Belgische satellieten Picasso en Simba gelanceerd

20/02/2020

Twee kleine Belgische wetenschappelijke satellieten worden in maart met de raket Vega vanop Kourou in Frans-Guyana de ruimte in geschoten.

Picasso en Simba behoren tot de generatie cubesats, nanosatellieten, kleine en goedkopere toestellen uit één of meer kubussen met een rib van 10 cm en een maximumgewicht van 10 kg. Hun naam doet denken aan de beroemde Spaanse schilder en de Leeuwenkoning van Disney, maar die leuke benamingen zijn ontleend aan bloedernstige wetenschapsprojecten: Picasso aan PICosatellite for Atmospheric and Space Science Observations en Simba aan Sun-earth IMBAlance.

Satelliet Picasso van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) gaat de ozonverdeling in de stratosfeer meten, de temperatuurevolutie tot in de mesosfeer inschatten en het plasma in de ionosfeer karakteriseren. Daartoe wordt hij uitgerust met een beeldvormende microspectrometer en met een stroomdetector.

Zijn kompaan, Simba, ontwikkeld door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de KU Leuven, moet de energiebalans van de aarde onderzoeken. Dat betekent dat de uitwisseling van inkomende en uitgaande straling tussen het aardse klimaatsysteem en de hogere atmosfeer met een radiometer in kaart wordt gebracht. Daaruit valt af te leiden of onze planeet opwarmt of afkoelt.

Zoals Picasso-projectleider Didier Pieroux beklemtoont ‘zal Picasso tijdens zijn twee jaar durende missie aantonen dat cubesats tot voldoende technologische wasdom zijn gekomen om door de aardeobservatiegemeenschap te worden beschouwd als echte wetenschappelijke instrumenten.’