Belgische oogscan spoort vroegtijdig neurodegeneratieve aandoeningen op
De Belgisch-Franse medische start-up neuroClues uit Louvain-la-Neuve in Waals-Brabant heeft unieke technologie klaar om door een snelle analyse van oogbewegingen jaren vooraf neurodegeneratieve aandoeningen, zoals alzheimer en parkinson, te signaleren.
Het is in medische kringen al langer bekend dat het oog een goede graadmeter is voor onze algemene gezondheid. Het fungeert als een soort venster op het lichaam. Dat hebben de wetenschappers, dokters en ingenieurs van neuroClues opnieuw proefondervindelijk vastgesteld.
Ze hebben een headset ontwikkeld waarmee de patiënt met de ogen een bewegende stip op een scherm moet volgen. Per seconde worden er van elk oog 800 infraroodbeelden gemaakt. Hij werkt met hoge spatiële en temporele resolutie, wat betekent dat heel nauwkeurig kan worden gemeten waar respectievelijk wanneer iets in het oog gebeurt. Dat levert objectieve en kwantificeerbare biomarkers op en brengt verborgen informatie aan het licht, met een betere vroegtijdige diagnose en betere opvolging van de patiënt tot gevolg. Door zijn levensstijl aan te passen en eventueel een bepaalde behandeling op te starten, kan die proberen sommige ziekten te voorkomen of te vertragen, nog voor de eerste symptomen een feit zijn. De niet-invasieve test duurt amper 5 minuten maar kan tot 5 jaar vooruit een prognose maken.
neuroClues hoopt nog in 2024 een vergunning voor zijn headset te krijgen in de VS en in 2025 in Europa.