Belgische onderzoekers ontdekken nieuw leven in Antarctica

26/10/2017

De Belgische biologen Marie Verheye en Cédric d'Udekem d'Acoz hebben in Antarctica 28 nieuwe soorten vlokreeftjes ontdekt. Hiermee verdubbelen ze in een klap het aantal bekende soorten van deze diertjes.

De zeeën rond Antarctica hebben nog lang niet al hun geheimen prijsgegeven. Regelmatig stoten onderzoekers op nieuwe soorten, zoals nu een heleboel vlokreeftjes of amfipoden. Dit zijn kleine kreeftachtigen van 2 tot 8 centimeter groot. De 28 pas ontdekte soorten zijn nogal divers van aard. Sommige hebben grote tanden, andere hebben stekels op hun lijf waardoor ze wat op draken lijken. De kreeftjes lijken goed te gedijen in water dat in de winter gemiddeld -1,7 graden Celsius bedraagt.

Als ontdekkers mochten Marie Verheye en Cédric d'Udekem d'Acoz namen verzinnen voor de nieuwe soorten. Ze putten hiervoor uit de literatuur en de mythologie. En zo zwemt er nu nabij Antarctica een kreeftje rond met een lange neus die E. cyrano (naar Cyrano de Bergerac) heet en eentje met een bochel die als E. quasimodo door het leven moet.

De twee wetenschappers, verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), deden hun ontdekking aan boord van de Duitse ijsbreker Polarstern. Elke jaar vaart dit schip twee keer naar het Zuid- en Noordpoolgebied en neemt daarbij telkens een internationaal team wetenschappers mee.

België heeft een historische band met Antarctica en beschikt ook over een onderzoeksbasis op het continent. Op 1 november vertrekt er opnieuw een groep wetenschappers naar deze Prinses Elisabethbasis.