Belgische nanosatelliet QARMAN in baan rond de aarde

06/03/2020

Nanosatelliet QARMAN, volledig ontworpen en gebouwd door het von Karman Instituut (VKI) in Sint-Genesius-Rode, is vanuit het Internationale Ruimtestation (ISS) in een baan rond de aarde gebracht.

QARMAN (Qubesat for Aerothermodynamic Research and Measurements on AblatioN), ontworpen door het VKI vanaf 2013, is de eerste nanosatelliet die zijn terugkeer in de dampkring moet overleven in plaats van zoals de klassieke tuigen op te branden. Een technisch hoogstandje van ruim 12 miljoen euro.

De missie van deze nanosatelliet van 38 cm lang en amper 5 kg heeft als hoofddoel: een puinvrije ruimte. Amandine Denis, QARMAN-projectleider op het VKI, legt uit: ‘We willen nagaan hoe om het even welk puin uiteenvalt wanneer het terugkeert in de dampkring. Momenteel komt een deel daarvan op aarde terecht. Het is dus cruciaal te begrijpen hoe het uiteenvalt om de hoeveelheid puin te verminderen. QARMAN heeft 18 minuten de tijd, de duur van de doortocht door de dampkring, om alle nuttige gegevens te verzamelen.’

Dat doel wordt pas binnen zeven maanden bereikt, na de terugkeer van de nanosatelliet. Hij is op 19 februari vanuit het ISS in een baan om de aarde gebracht op 400 km hoogte alvorens uiteindelijk de dampkring opnieuw binnen te komen.